palacnawodzie.pl

Blog wielotematyczny o budownictwie i lifestyle'u

Lifestyle

Jak wykorzystać suszoną żurawinę?

Jak wykorzystać suszoną żurawinę?

Żurawina to jeden z najbardziej wszechstronnych pod względem kulinarnym owoców. Można ją dodawać do ciast, ciasteczek, naleśników i napojów. Syropy z żurawiny zwiększają odporność organizmu, a naturalne, wyciśnięte z niej soki są bogatym rezerwuarem witaminy C. Żurawinę wielkoowocową warto też spożywać w postaci suszonej. Dlaczego?

Najważniejsze właściwości suszonej żurawiny

Wielkoowocowa, suszona żurawina wyróżnia się dużymi, szybko dojrzewającymi owocami o intensywnej, czerwonej barwie i jeszcze wyrazistszym smaku. Owoce żurawiny wyróżniają się bardzo cierpkim, wręcz kwaśnym smakiem. Zwykle suszy się je, dzięki czemu przez dłuższy czas zachowują przydatność do spożycia. Proces ten odbywa się bardzo często z wykorzystaniem cukru i oleju roślinnego, dzięki któremu owoce nie ulegają sklejeniu.

Czy żurawina suszona traci na walorach odżywczych?

Trzeba przyznać, że suszenie żurawiny usuwa z jej składu część witamin i substancji odżywczych. Tak jest np. w przypadku witamin A i C. Niemniej jest to nadal bardzo silny przeciwutleniacz i — co najważniejsze — smaczna, niskokaloryczna przekąska! Aż 100 g dietetycznej, suszonej żurawiny zawiera jedynie kilkadziesiąt kcal. Produkt warto kupować u sprawdzonych dostawców, takich jak sklep zdrowa żywność. Dzięki temu można mieć pewność, że przekąska jest faktycznie niskokaloryczna i zdrowa.

Zastosowanie suszonej żurawiny w kuchni

Słodzoną, suszoną żurawinę można wykorzystać na wiele różnych sposobów. To świetna alternatywa dla cukierków, żelków i wielu innych, „tyjących”słodyczy. To również świetny zamiennik cukru trzcinowego, gdyż — w przeciwieństwie do niego — ma właściwości przeciwzakrzepowe i antyoksydacyjne. Z powodzeniem można ją też wprowadzić do ciast i deserów. Suszone owoce można dodać do np. domowej granoli. Aby ją przyrządzić, wystarczą płatki owsiane, nieco suszonych owoców i odrobina orzechów. Połączenie tych składników ze sobą i podsmażenie na patelni to świetny pomysł na pierwsze i drugie śniadanie. Do przygotowanej w ten sposób granoli można np. dodać jogurt naturalny, by całość nie tylko była apetyczna, ale też zapewniała solidną porcję substancji odżywczych. Suszona żurawina będzie świetnym dodatkiem do niektórych dań mięsnych, w tym m.in. z drobiu i dziczyzny. Dzięki niej można też wzbogacić smak niektórych sosów.

Sklep zdrowa żywność to idealne miejsce do nabycia suszonej żurawiny. Niemniej zawsze warto przed zakupem zapytać się o ilość kalorii i skład produktu, gdyż informacje te będą kluczowe z punktu widzenia utrzymania właściwej wagi.

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.